Kunst - Beeldende Vormgeving

Beeldende Vormgeving is een vak waarbinnen je zowel over de kunstpraktijk als de kunsttheorie leert. Je ontwikkelt kennis over verschillende vormen van kunst, vormgeving en cultuurgeschiedenis.

Op het Isendoorn College kun je Beeldende Vormgeving kiezen als eindexamenvak. Het zit standaard in het CM-profiel, maar is ook in het vrije deel te kiezen binnen andere profielen.

In de bovenbouw krijg je bij het vak Beeldende Vormgeving leuke praktijkopdrachten. Er zijn twee soorten:

Toegepast (producten)
Hier leer je ontwerpen vanuit een opdracht.
2d: posters / verpakkingen /  producten / beeldmerken of logo's
3d: hoeden / bruggen / maquette / gadgets / meubels   

Autonoom (een werkstuk naar eigen invulling)
Je kunt ook je verbeelding vormgeven vanuit een thema: 
onderweg / roem / kunst en vliegwerk

Binnen deze opdrachten werk je met een groot scala aan materialen en gereedschappen. Je gaat schilderen op doek en maakt ruimtelijke werkstukken met klei, karton, hout of metaal.

Naast de praktijklessen krijg je ook lessen in cultuurgeschiedenis. Daarbij krijg je inzicht in de relatie tussen kunst en maatschappij. We leren je iets over oude en moderne kunstuitingen vanuit verschillende kunstdisciplines, zoals muziek, dans, architectuur, beeldende kunst en theater. In het kader van het vak Kunst Algemeen gaan we op excursie naar Keulen en Amsterdam en maken ter plekke opdrachten in het museum.

Waarom Beeldende Vormgeving?
Het is natuurlijk erg leuk om naast je theoretische vakken ook praktisch bezig te kunnen zijn. Tijdens de lessen beeldende vormgeving leg je je boekentas aan de kant en ga je met je handen aan het werk. In dit vak kun je je ideeën visualiseren. Je leert verschillende vaardigheden zoals goed waarnemen en observeren en je voorstellingsvermogen wordt getraind. De opdrachten dagen je uit om creatief te denken en antwoorden of mogelijke oplossingen te bedenken voor een probleem. Er is veel ruimte om te experimenteren en hierdoor ontstaan nieuwe ideeën.  Tijdens het werken aan een opdracht houd je de voortgang goed bij in een logboek. Je leert hierdoor procesmatig te werken en te reflecteren op je werk, wat in vervolgopleidingen en in latere werksituaties zeker een rol gaat spelen.

Beroepen en vervolgopleidingen
Deze vaardigheden komen aan bod in verschillende vervolgstudies op zowel mbo-, hbo-, als universitairniveau. Bijvoorbeeld media, kunstgeschiedenis, algemene cultuurwetenschappen, gamedesign, film en fotografie, creatieve therapie, onderwijs, reclame, grafische vormgeving, mode en nog veel meer.